De virtuele communicatie

Het internet biedt gebruikers een groot aantal interpersoonlijke communicatiemogelijkheden: e-mail, chatten, discussiefora, blogs, ontmoetingsclubs, enz.

Voor heel wat mensen is dat aanbod vanuit verschillende oogpunten interessant: professionele communicatie, communicatie tussen vrienden, het delen van een passie, het aanknopen van “ vriendschappelijke” of “amoureuze” verhoudingen, …

De virtuele communicatie kan echter een echte obsessie worden en dat maakt duidelijk dat men eraan verslaafd kan geraken. Het gevoel om er niet bij te horen en de angstgevoelens die daarmee gepaard gaan, kunnen leiden tot een permanente behoefte om “ online te zijn”, “om met de andere verbonden te zijn”.
 
Gezondheidswerkers hebben heel wat vragen bij zulk een “obsessioneel” communicatiegedrag. Het is niet onze bedoeling om hier een discussie tussen de verschillende stromingen in de psychologie op gang te brengen. We wijzen er echter op dat een obsessie van dat type heel wat problemen met zich meebrengt: psychologische problemen (angstgevoelens, zich in zichzelf terugtrekken, verwarring tussen de werkelijkheid en de virtuele wereld, …), medische problemen (slaapstoornissen, diverse psychosomatische symptomen, …), familiale en professionele problemen.